Grattis Dorothea Tanning

Den här hösten tänker jag lite extra på Dorothea Tanning, och det borde du också göra. Tanning är den sista levande surrealisten och uppnådde den 25 augusti den aktningsvärda åldern 100. När Tanning flyttade till New York 1935 mötte hon surrealismen och tids nog surrealisterna. Där träffade hon bland andra Marcel Duchamp, Yves Tanguy och förstås Max Ernst som hon gifte sig med och levde tillsammans med till 1976 då Ernst gick bort.

Insomnias, 1957

Under 1950-talet började Tanning influeras av trasiga speglar och hennes måleri blev mer prismatiskt. Det var först då ett verkligt originellt uttryck tog form. Ett bra exempel är Insomnias från 1957 som sedan ett par år tillbaka finns på Moderna Museet i Stockholm. Gå och se den om du har möjlighet, för det här är en otroligt fängslande målning. Ett annat tips är Tannings officiella sajt: www.dorotheatanning.org. Så om du inte redan har stiftat bekantskap med Dorothea Tanning är det på tiden att du gör det nu.

The Talented Mr. Hultén

Högst upp på min lista över böcker att köpa och läsa direkt, inte lägga på kö i hyllan, står Den stora konstsvindeln - en Brillobok av Tomas Anderberg. Mest för att huvudpersonen i boken heter Pontus Hultén. Denna märkliga man, som gjorde Moderna Museet i Stockholm världsberömt på 1960-talet, som skapade Centre Pompidou i Paris och som uppenbarligen förfalskade äkthetsintyg till de Brilloboxar som 1968 ställdes ut på Moderna på världens första Warhol-retrospektiv.


Vad är då grejen? Jo Brilloboxarna var helt enkelt lådor som man tagit direkt från Brillofabriken. Med andra ord rör det sig om ej auktoriserade verk. Det här säger en hel del om hur konstvärlden fungerar, men också om konstbegreppet och det är förhoppningsvis det författaren ägnar en god del av texten.

Att en så respekterad konstmänniska som Hultén skulle ägna sig åt bedrägeri är kanske inte helt överraskande. Det lär ha varit han som låg bakom Warhol-citatet att "i framtiden är alla kända i 15 minuter" som första gången återfanns i katalogen till tidigare nämnda utställning. Motiveringen skall ha varit att även om Warhol inte sagt det, så var det något han skulle ha kunna sagt. Obetalbart.

RSS 2.0